Fratii Brega ii gasisiti aici!

editura Nemira

Colectia PURGATORIU

 

Scrěsuri  de Paul Goma 1994-1997

Prefata de Luca Pitu  

Paul Goma continua sa fie o prezenta vie si imposibil de ocolit în peisajul literelor noastre.

Dupa Jurnalul în 3 volume, acest volum de publicistica face inventarul reactiilor critice, în general nici o obiectie neramânând fara replica. Scandalul nu s-a terminat! Caci spune însusi autorul: „Sub titlul Scrěsuri se afla o buna parte din textele destinate publicarii în periodicele de limba româna. Unele au vazut lumina tiparului, altele ba. Cum, chiar aparute si, presupun: citite, au fost uitate, le adun între copertele acestui volum. În intentia autorului, Scrěsuri continua volumul Butelii aruncate în mare, cuprinzând cca 1000 de pagini (articole scrise, publicate, difuzate între 1970 si 1986) – solicitat de Liiceanu în 1990, respins (n-avea hârtie...), mutat la Litera, unde Viorica Oancea a scos în cinci ani doua brosuri totalizând ceva mai mult de 300 de pagini, intitulate, ambele: Amnezia la Români... – trecând prin Scrisori întredeschise, aparut în 1995, la Familia, Oradea. Daca cititorului i se va parea ca anume «teme» se repeta, se repeta, se repeta, sa stie ca nu s-a înselat: de aproape trei decenii (din 1970) scriu orb si surd, nu primesc semnale de la eventualul lector. Asadar, nefiind asigurat ca mesajul meu a ajuns unde îl trimisesem – îl reiau – si repet, repet, repet. Iertare.“

Prezentare de la editura Nemira

Catre cititori (Cotidianul din 27 martie 2000)

Textele ce vor fi publicate acum au o lunga istorie:
In august 1990, aflat la Paris, Gabriel Liiceanu (cel care-mi editase doua volume: Gherla si Culoarea curcubeului, dar inca nu stiam ce destinatie ii va da acestuia din urma...) a sugerat alcatuirea si publicarea la Humanitas a inca doua: unul de Scrisori-deschise, altul de Articole, scrise pe cand eram in tara si publicam „numai in afara". Numai ca prietenul-editor Liiceanu, intors la Bucuresti, a retras si a distrus abia iesitul volum de marturii Culoarea curcubeului '77 (Cutremurul oamenilor), iar pentru cele de publicistica nu a mai avut hartie...
Astfel a inceput lunga peregrinare pe la edituri:
Viorica Oancea (sora lui Mihai Botez), auzind ce porcarie imi facuse Liiceanu, a promis ca va scoate ea, la Litera, culegerile refuzate de Humanitas: in cinci ani a scos doua brosurele alcatuite din articole (Amnezia la romani) si nimic din Scrisori-deschise.
Volumul Scrisori intredeschise a fost scos la Biblioteca Familia, Oradea - care editase si adevarata editie din Culoarea curcubeului, insa nu a putut fi si difuzat: zac si azi, Dumnezeu stie cate exemplare, Dumnezeu stie pe unde, prin Oradea..., iar Articolele au fost mutate la prietenul meu cel bun, Dan Petrescu, la editura Nemira (care scosese Justa si Jurnal I-II-III).
Volumul, rebotezat Scrisuri, a fost „definitiv acceptat" in 3 decembrie 1997 (vezi Jurnalul unui jurnal, Dacia, 1998, p. 449). Tot acolo, in Jurnal, am reprodus asigurarea prietenului: „Iese in mai 1998".
Desi aparitia a fost anuntata in volume intre timp aparute la Nemira - ba chiar „cu o prefata de Luca Pitu" - Scrisuri nu a aparut la „Targul de Carte de la Bucuresti, '98". Este adevarat: in locul articolelor mele publicate in Occident, incepand din 1972 (eu aflandu-ma in Romania), Nemira a editat cu tam-tam Amintirile unui amnezic (la Romani), produs prefatat de Zoe Petre si semnat cu ochii inchisi de Animalul Care Nu Exista: Ion Diaconescu.
Scrisuri-le mele au fost amanate („pentru toamna"). N-au aparut in toamna. In decembrie am primit o instiintare de re-amanare: „in primul trimestru din 1999". N-au aparut in primul trimestru din 1999. In 14 mai (1999), Nemira re-re-explica, re-senin(a): „ultimul termen pe care ni-l dam este toamna acestui an".
Toamna se numara pierderile: editura mea, Nemira, prietenul meu, Dan Petrescu...
Dupa noua ani de demersuri infructuoase, am tot dreptul sa trag concluzia - iat-o:
Directorimea de constiinta care nu a miscat in front inainte de 1989, nici macar in gand nu a scris „ceva impotriva regimului", necum sa trimita in Occident, intru publicare - insa care, imediat ce Brucan i-a dat voie de la Partid, s-a asternut pe „politologie" -, nu vrea cu nici un chip sa permita iesirea la lumina a probei ca existase un concetatean al lor, ce, din Romania, a scris si a trimis, iar ajuns in exil nu s-a ascuns, nu si-a schimbat numele, nu si-a trecut adresa pe „lista rosie" (secreta) si... s-a exprimat normal, prin mijloacele la indemana: Europa libera, Deutsche Welle, presa occidentala, romaneasca...
„Publicistica" mea... Cel mai vechi text pastrat-recuperat este datat: 1972, deci are... 27 ani. Nu va fi ea lumina-lumii, dar, orice-ar crede N. Manolescu, Paler, Stelian Tanase, Mihaes, Adamesteanu, Alexandru George, Malancioiu, Buduca, Teposu, Patapievici, Pruteanu (ce sa mai zic de vanjosi ca Liiceanu, Plesu, Iorgulescu) - ramane, totusi, lizibila.
Facem o incercare? Incepem prin cateva articole scrise in februarie 1977, in Drumul Taberei, Bucuresti.

Paul Goma

inapoi la PG

acasa la ob