Fratii Brega ii gasisiti aici!

locatie originala articol (Cismigiu -Capsa)

Numele: Sorin - U.S.A. Manolescu-l interzice pe Goma
Email: A666Z35@aol.com
U.S.A.
Data: Duminica, 29 Noiembrie, 1998 ora 13:15:57
Text:
Intelectualul "rasat" Nicolae, nu Ceausescu, ci Manolescu, se "impune" in fata lui Paul Goma, in editorialul ultimului numar al Romaniei Literare. Eminenta criticii literare romanesti incepe tare inca din titlu:
Adio, domnule Goma!
Imediat da verdictul privind interzicerea publicarii a doua texte semnate de Goma.
“Doua texte adresate de dl. Paul Goma Romaniei literare spre publicare (un articol consacrat aniversarii recente a revistei si o scrisoare catre dl. Gh. Grigurcu, replica la un comentariu al colaboratorului nostru) stau de citva timp pe biroul meu. Dilema mea n-a constat in a le publica sau nu. M-am decis, de cum le-am citit, sa nu le public.
Sunt aproape sigur ca a luat decizia nepublicarii in momentul in care a vazut semnatura lui Paul Goma. Sunt curios daca a domnul Manolescu a ajuns sa termine de citit Jurnalul lui Goma, jurnal ce s-a grabit sa-l comenteze negativ inca inainte de a-l fi citit. Indiferent de ce va spune autorul lor.
Dupa toate invinuirile pe care mi le-a adus, aceea ca reinviez cenzura nu mai conteaza. La inaltimea unui "Dumnezeu al literaturii romane" se permite si cenzura, nu-i asa? Dilema era a raspunde, in vreun fel, dlui Goma, sau a-l lasa sa astepte, mult si bine, publicarea textelor trimise. Recunosc, fara placere, ca dl. Goma ar fi meritat sa fie tinut la usa ca un solicitant netalentat, dar agresiv, fara macar un singur rind la Posta Redactiei.
Decat sa-l ignore s-a gandit sa-l "desfiinteze".
 D-sa a dovedit, si nu o data, ca nu cunoaste (in orice caz, ca nu respecta), in raporturile cu colegii de breasla, nici o norma de comportare civilizata. Ne-a aruncat pe toti intr-o troaca. Ne-a calomniat.
De ce n-o dovedi asa-zisele calomnii, sau Goma nu merita explicatii?
Ne-a umplut de noroi. Simtindu-se capabil sa fie judecator suprem, detinator unic al adevarului, n-a avut nici o rusine in a ne pretinde, noua, sa pazim cu strasnicie reguli (si de buna cuviinta) pe care d-sa le-a incalcat cu tot atita strasnicie. Chiar si dintre cele elementare. A expediat exact acelasi text la mai multe publicatii. Am cazut si noi in aceasta cursa pusteasca si ne-am trezit ca "dublam" Cotidianul. A fi respins de la tiparire i se pare dlui Goma o imposibilitate. Cine ar cuteza? Cine ar risca represaliile unui polemist atit de redutabil? Ei bine, iata, indraznesc eu si-i comunic dlui Goma pe aceasta cale ca nu-i voi mai publica un singur rind in Romania literara, cita vreme articolele ori scrisorile d-sale, emanind mirosul rinced al frustrarii, vor continua sa injurieze si sa minta.
Era mai cinstit daca spunea ca Goma nu va mai fi publicat in Romania literara atat timp cat el, marele critic, Manolescu, va mai fi seful gazetei.
Consider, de aici inainte, ca razboiul dlui Goma cu toata lumea este o problema personala a dlui Goma si care nu priveste pe nimeni. Cele doua texte pe care le am sub ochi nu sint altceva decit obisnuita litanie-pamflet a unui om caruia nu i se recunoaste meritul de a fi facut ce n-a mai facut nimeni, de a fi incomparabil si irepetabil, mai presus de indoiala, pe picior de egalitate cu insusi bunul Dumnezeu. Desi niciodata asa de tolerant si de iertator ca El; din contra, urind si spurcind totul.
De ce nu lasa cititorii Romaniei literare sa judece singuri continutul celor doua texte? Pozitia lui de critic nu-i permite, totusi, sa faca remarci pozitive (nu este cazul acum) si cu atat mai putin negative, la un text pe care nu l-a vazut decat el. In afara de cenzura, domnul Manolescu pretinde cumva ca domnia sa detine dreptul de a influenta cititorul fara ca acesta sa stie despre ce este vorba?
Cu ingaduinta confratilor, care i-au cautat in coarne, dindu-si prea tirziu seama de metamorfoza kafkiana suferita de un scriitor care a rezistat mult mai bine totalitarismului decit democratiei. Spre deosebire de cei ce s-au cocotat repede in societatea "democratica" romaneasca, oameni care nu au rezistat tentatiilor nici in totalitarism.
Aniversarea Romaniei literare? Pretext pentru dl. Goma de a discuta relatiile d-sale cu aceasta revista. Dl. Goma si Romania literara: atit. Restul e neant. Din perspectiva sublima a dlui Goma, fireste. Replica data dlui Grigurcu e tot un pretext: de a reinnoi rafuieli cu breasla, fara alegere si fara nuanta.
Adica, unii au fost mai putin integrati securitatii decat altii, unii mai putin pupincuristi decat altii etc.
...de a repeta aceleasi acuzatii, uzate ca niste pantofi purtati de-o viata.
Si ce vrea domnul Manolescu? Sa inventeze Goma acuzatii noi? Nu are de ce sa inventeze; sunt de ajuns faptele aratate de Paul Goma cu atat curaj, curaj pentru care trebuie sa primeasca injuraturi din partea celor ce ar trebui macar sa taca daca nu au demnitatea sa recunoasca, dar in nici un caz sa aiba tupeul de a cenzura una din putinele constiinte intelectuale romanesti;
...aceleasi procese de intentie si aceleasi calomnii care sint oxigenul zilnic al dlui Goma. Daca s-ar taia cablul, dl. Goma s-ar sufoca. D-sa traieste exclusiv din ura si furie. Toate celelalte sentimente l-au parasit. Dl. Goma a devenit un banal caz patologic. i se va da tot mai putina importanta, cu timpul. Cindva, la o curatenie generala, va fi scos pe faras. Ca gingania an care s-a metamorfozat comis-voiajorul din Kafka.
Da, sa vedem si noi cum domnul Manolescu l-a citit pe Kafka.
Adio, domnule Goma!
Lui Norman Manea tot asa i-ati spus, sau doar i-ati explicat, voi astia talentati, ca nu are talent?


inapoi la index,  la Paul Goma, la ob