Corespondenta de la Paris

O pace grea cat cinci razboaie
(VI)

Ce-or sa mai gaseasca de negat (de aici vine „curentul" istoric negationismul) in actiunile deliberate, sistematice, ale sarbilor impotriva ne-sarbilor, activistii de partid, eternii tovarasi C. Stanescu, Cristoiu, KKT Popescu, Dimisianu, „cadre din diplomatie" ca Paler, justi marxisti ca Ianosi? Dar boerul trecut prin inchisorile comuniste, spumantul luptator pentru pace (abia atunci cand razboiul a cazut si pe capul sarbilor) Alecu Paleologu? Nu le pasa ca, in argumentare - altfel, stransa, nevoie-mare - folosesc arsenalul verbal al Securitatii, cea care, atunci cand te plangeai ca animalele cu epoleti albastri te-au umilit, te-au batut, se radeau:
„Care batut, ba, banditule? Caci te-am batut?, noi? Ce, caci aia-i bataie? Probeaza! Caci hai cu proba ca noi te-am batut..." Caci.
Si Sarbii si iugoslavistii din jur folosesc „argumentul" absentei probelor: atata vreme cat stirile despre masacre, despre gropi comune veneau numai din marturiile supravietuitorilor albanezi si din fotografiile aeriene ale NATO, tovarasii belgradeti de toate sexele negau: „Inventii ale albanezilor!"; „Trucaje fotografice ale americanilor..." De cand trupele aliate au intrat in Kosovo si nu trece o zi fara sa fie... dezgropate noi si macabre dovezi de barbarie, Sarbii schimba vorba:
„Pretindeti ca am violat albaneze - dar de ce nu veniti cu dovezi, cu probe - nu cu povesti fantasmatice ale unor muieri nesatisfacute si care vor sa se arate la televiziune! De altfel, noi, Sarbii, nici nu ne atingem de albaneze: le-ati vazut: arata ca niste maimute!"
Cat de maimute arata femeile kosovare - le-am tot vazut, bietele, in aceste saptamani de televiziune: oricat de nefericite de bejenie, de pierderea casei, a sotului, a fratelui, de „disparitia" unei surori, „luata de sarbi", oricat de... rurale, parca nu aratau mai... maimutoaice decat sarboaicele-pur-sange din Belgrad, din Pristina... Ba chiar...
Iugoslavistii au experienta Bosniei. Acolo crima-de-viol-etnic a fost negata hotarat: ca insuficient... probata. La televiziunea franceza, o belgradeana stabilita de multi ani in Occident nega faptul ca Sarbii ar fi violat sistematic femei musulmane, in Bosnia, fiindca...
„Noi suntem ortodocsi, la noi violul este un pacat de moarte; apoi barbatii nostri, chiar de ar fi vrut sa le violeze, n-ar fi putut: ei sunt ortodocsi, pe cand musulmanele sunt circumcise..."
Hilaritatea produsa atunci a acoperit, a maculat, a spurcat dezbaterea. Sarboaica, fosta „profesoara de biologie" la Universitatea de la Belgrad, stia ea de unde va fi stiut ca, la musulmani, si femeile sunt...circumcise (pentru cei ce nu stiu: taiate imprejur...) - concluzie: un barbat (ortodox!) nu le poate viola... Pentru-caci, vorba Securistului...
Se vede ca prestatia analfabetei bioloage (si ne-circumcise - deci: ortodoxa) a facut scoala, pentru ca, sub condeiul filomilosevicistilor de pretutindeni acest „argument": „Produceti proba violului!" a fost reactivat in discutiile despre Kosovo. (va urma)

Paul Goma


Corespondenta de la Paris

O pace grea cat cinci razboaie (VIII)

Luni, 7 iunie 1999
Ne-am bucurat degeaba: Sarbii nu vor pace - si pace!
Mai mult ca oricand ma gandesc la bietul Ivan Djuric, Dumnezeu sa-l ierte. Si imi spun ca poate a fost mai bine ca a murit - aici, la Paris, acum doi ani - inainte ca Sarbii lui sa treaca la a treia crima: cea impotriva albanezilor din Kosovo. A avut nevoie de mult curaj in viata ca sa o infrunte, nu doar ostilitatea consangenilor din Iugoslavia, dar ura - ura feroce, oarba, ura de indivizi innebuniti de slibovita - a sarbilor de pe-aici, care-l considerau, cum altfel: „tradator" si-l amenintau cu moartea... De ce? Pentru ca el, ca istoric, alcatuise un Glosar - un fel de Dictionar (azi nu se mai pot scrie Istorii ale poporului cutare, nici Istorii ale literaturii cutare), in care zugravea, la rece (in fine, nu la-cald), atat fapte istorice - ca adevarul despre Mitul sarbesc al Luptei de la Kosovopolje, cat si „portrete" ale unor contemporani ai sai: Draskovici, Seselj (V.C. Tudor al lor) si, desigur, al lui Milosevici, impotriva caruia candidase la alegerile din 1990 - in care „poporul sarbesc, preferandu-l pe Slobodan, cu 85,5% din voturi, dovedise ca e o adunatura de cretini". Chestia asta, intamplator, n-am spus-o eu, ci un alt sarb exilat, lucid (si profund nefericit): Predrag Matveievici...
Ma gandesc asa: incepand din 1971, cand am deschis gura, din Romania, exprimandu-ma si impotriva „nationalismului" ceausist, doar o minoritate a exilatilor romani - fie legionari, fie oameni neinformati - mi-a fost vrajmasa; chiar dupa diatribele la adresa fetelor bisericesti (Teofil Ionescu, celalalt Ionescu, Grivitaru, apoi teologul securist Candea, in fine, legionaro-securistii Anania si Plamadeala) s-au gasit putini „revoltati de atacurile nedrepte" ale mele. Este adevarat, in acest timp, Romania nu a purtat vreun razboi... Pe cand Sarbii cei extrem de putini - si numai exilati - care au avut indrazneala sa atace sarbismul dement de culoare milosevici-jandarm au dovedit un adevarat eroism. Macar daca-i compar pe cei doi pomeniti cu prietenul meu de aproape 30 de ani, finul, delicatul Kosta C. De cand au inceput razboaiele sarbilor cu lumea intreaga (din 1992) nu s-a mai putut dialoga cu el - nu ca ar fi devenit agresiv, ca alti sarbi, dar suferea atat de atroce, incat intelegi ca, daca nu schimbi vorba, el e in stare sa-ti moara, de inima, in brate. Or ce altceva - decat „politica" - sa discuti cu un gazetar de talia lui Kosta?
Iata inca un motiv pentru care... n-as vrea sa fiu sarb...

Marti, 8 iunie 1999
Vesti bune:
- Bineinteles, prima si in timp si ca importanta: pacea in Iugoslavia - chiar daca bestiile de Rusi, Chinezii, Milosevici au sa mai gaseasca pretexte de amanare.
Aceasta Rusie afurisita, ticaloasa, infama: peste tot unde s-a bagat, a produs zazanie, a adus saracie, a instaurat teroare, a raspandit sclavie, a semanat moarte. (va urma)

Paul Goma


Corespondenta de la Paris

O pace grea cat cinci razboaie (IX)

Ramanand doar la aceste razboaie din Balcani:
a) ar fi indraznit bolsevicii de la Belgrad sa faca ce-au facut - in Croatia, in Bosnia, in Kosovo, daca nu s-ar fi asigurat de sprijinul ideologic moscovit - nu slav, nu ortodox (slav, Primakov?, ortodoxa vita de general Lebed?);
b) ar fi ezitat, ar fi renuntat la a interveni mai decis Occidentalii, daca nu s-ar fi temut ca ii „ofenseaza" pe rusi? Dar ultima tentativa - timida - a avut loc la Sarajevo.
Hotararea de la 24 martie a fost luata nu pentru ca Rusii ar fi fost, in sfarsit, de acord sa se solidarizeze cu actiunea de extirpare a unui furuncul, a unui cancer - ci impotriva lor!
Din pacate, nu stii niciodata pana unde merge „curajul" Occidentalilor in a-i jigni pe barbarii de rusi.

Miercuri, 9 iunie 1999
Ora 21.00: au semnat! Gata! S-a oprit razboiul.
Nostimada (asa, ca sa glumizam si noi): la Belgrad, Sarbii au dansat pe strazi, strigand:
„Victorie! I-am batut pe americani! Am invins NATO!"
Ce s-ar face acesti nefericiti muti, daca ar fi lipsiti si de cuvinte (reversibile)? N-ar avea nici „dimensiunea christica", vorba vorbaristului Draskovici.
Oare Romanii nostri, dupa dezastrele de la Stalingrad, de la Cotul Donului, din Crimeea (in retragere), se bucurau si urlau: „Victorie! I-am batut pe rusi - si pe Americanii lor!" - altfel decat eventual in gluma (amara)? Din cate stiu, nu. Iata macar o calitate a noastra: nu ne laudam cu bataile incasate, il injuram in coltul gurii pe invingator (sau pe stapan, uneori acelasi lucru).

Joi, 10 iunie 1999
Azi la pranz au inceput Sarbii sa se retraga din Kosovo. Cei care au mainile libere fac semnul Victoriei - pai, nu sunt ei invingatorii! Prostie-prostie? Fanatism? Sarbism?
Principalul: a fost facut pasul decisiv pentru iesirea din razboi. Oricate ezitari, amanari din partea Sarbilor, oricate dansuri ale paunului va executa Ursul Ivan Mandrovici Cersetorov (ca sa-i mai pice in cusma de milog agresiv o carboava de la blestematii de capitalisto-imperialisto-militaristi), ostilitatile vor inceta. Pe hartie.
Fiindca infruntarea aceasta - al n-lea razboi balcanic - a fost si va ramane „asimetrica": nu respecta schema clasica: agresiune - replica - concluzie; invinge, fie agresorul - daca-i mai tare; fie agresatul - daca-i mai... moral. Asa s-a intamplat in ultimele doua razboaie mondiale. Dar nu si in acesta.

(va urma)

Paul Goma


Corespondenta de la Paris

O pace grea cat cinci razboaie (X)

Agresorul-prim, oricat ar inversa termenii insusi agresorul, a fost Sarbul. Nu tovarasul Milosevici - ci „bietii sarbi", sarbii de rand - in frunte cu „intelectualii", homologii protocronismului si vecetudorismului securist roman. Fiindca omul (ii spun asa, pentru a putea trece mai departe) purtand numele Milosevici, daca a facut ce a facut impotriva intereselor comunitatii sarbesti, a facut ce a facut cu asentimentul aceleiasi comunitati. Prin ce minune, a ametit-o, a dus-o de nas, a inselat-o? Prin „minunea" descoperita si aplicata de antecesorul sau Ceausescu, cea mai la indemana unei structuri primitive a unui „sef"; prin minunea celei mai joase - mai primitive - trasaturi a unei comunitati primitivizate: ura fata de celalalt si agresarea aceluia, ca „vinovat", de faptul ca tu (aici: Sarbul) nu ai suficienta paine, nici benzina si nici slibovita, pentru ca nevasta ti-e bolnava, fiu-tau derbedeu, fiica-ta curva...
Agresatii - in ordine cronologica: Ungurii si Albanezii (prin abolirea autonomiei identitare, in 1989), Slovenii, Croatii, Bosniecii, Albanezii, Montenegrinii - nu-i mai amintesc pe Romanii din Timoc, fiindca nici ei nu-si mai aduc aminte ca sunt romani - si nu sarbi.

Miercuri, 16 iunie 1999

De ce n-am mai scris nimic altceva de cand cu Iugoslavia? Nu mi-a stat inima decat la ceea ce se petrece acolo. Iar de la o vreme a inceput sa faca ravagii (si victime) pacea. De cand Rusii au piratat aeroportul de la Pristina sunt bolnav-bolnav. De ciuda, nu pe Rusi, ei sunt consecventi in brutalitate, in nesimtire - in rusism, ci pe Occidentali, ca cedeaza mereu, cedeaza totul. Azi se discuta din nou - la Helsinki. Daca Americanii accepta prezenta Rusilor in Kosovo, Kosovo are sa fie impartit - ca toate geografiile in care Rusii au pus cizma: Germania, Coreea, Vietnam, Yemen.

Joi, 17 iunie 1999

Razboiul... Alaltaieri Biserica Ortodoxa Sarbeasca l-a lasat din brate pe Milosevici. Alaltaieri a fost 15 iunie: cum ar veni, a fost nevoie sa treaca 11 saptamani de sange si de moarte si zece ani de cand exact aceeasi biserica il binecuvantase pe Milosevici, de parca ar fi fost un teolog de-al ei - chiar era: prin tata-sau, sinucisul. Atata timp cat situatia lui ramanea nedecisa (in ciuda distrugerilor pricinuite de bombardamente), Biserica a ramas langa Milosevici, puiul iubit, bolsevicul curat-ortodox (de aceea: patriot-sarb), nu doar impartasind in taina „ideile" lui, ci, prin declaratii publice, prin interventii la televiziune, sustinandu-l, indemnand credinciosii sa-i fie... credincios, deci: sarb. Nu au slujit la nimic nici cuvintele lui Alexei II al Moscovei, in vizita la Belgrad, in toiul razboiului (despre suferintele si ale albanezilor din Kosovo), pentru a reface din Biserica Ortodoxa Sarbeasca o adevarata biserica; cu adevarat crestina.

(va urma)

Paul Goma

Corespondenta de la Paris

O pace grea cat cinci razboaie (XI)

Am ascultat aseara declaratia unui tanar-tovaras - de la cabinetul tovarasesc ortodox: moaca d-a noastra, din popor, securist deghizat in popa. Prin gura lui, Biserica se „despartea" de Milosevici - insa nu pentru ca acesta, in zece ani, a semanat ruine, gropi comune, dezolare in intreaga fosta Iugoslavie; nu pentru crima de ura-de-etnie (si pentru rezultatele ei); nici macar pentru recentul martiraj al albanezilor - ci pentru ca - citez: „Milosevici a pierdut Kosovo, cu locurile sfinte, unde se afla leaganul..."
Asta este. Acesta este adevarul crestinesc, dragi tovarasi popi ortodocsi. Biserica este cu adevarat sufletul credinciosilor ei. Biserica sarbeasca este exact cea facuta dupa chipul si asemanarea Sarbului: degeaba vorbeste ea despre „caracterul crestin" (spre deosebire de cel musulman al albanezilor si al bosniecilor, de cel papistas al croatilor): ea nu este crestina. Fiindca nu ii intelege, nu ii compatimeste, nu ii apara pe toti cei ce sufera - ci numai pe „ai nostri": cei din satul nostru, din clanul nostru, din pestera noastra, din parohia noastra, din batatura noastra, personala, cum ar zice tovarasii de la Scanteia eterna - pe Sarbii nostri, din popor. Este oarba, cruda, partiala, amnezica - si razbunatoare: o negatie a Bisericii.
Ceea ce inseamna ca Biserica Ortodoxa Romana este, si ea, dupa chipul si asemanarea romanilor: lasa, puturoasa, prelinsa, proasta, habauca, slugarnica. In chiar acest moment, calatoria Papei in Polonia.
M-am temut (in fapt: sper, in continuare), de cand a inceput, ca, simtindu-si sfarsitul, s-a dus sa moara la el acasa. Ieri, timp de doua ceasuri, a stat de vorba cu zeci de mii de polonezi, in oraselul sau natal, rostind nume de strazi, de pravalii, de locuri - in care si el, copil, fusese fericit, ca toti copiii din lume: pana sa deie razboiul peste noi, peste toti...; ceasuri de reculegere, de rugaciune, de comuniune - prin amintiri in comun: cutare strada, cutare pravalie, cutare locuitor...
Pentru polonezi, un prilej de renastere - de dezamnezificare:
„Iata, n-am uitat chiar totul - cum tare ar mai fi vrut dusmanii nostri, Neamtul si Rusul, Comunistul local, cum doresc, acum tremurand, securistii, activistii, turnatorii, cum ne indeamna plesii, iorgulestii, sfatuitorii de bine (pentru ca Romania sa fie bine si tot Romanul sa prospere): sa ne-avem ca fratii romani-crestini, caci toti am colaborat."
Unde sa gasesti la noi, la ortodocsi, asemenea refugiu, reconfort; oameni ca acest leah? Isi imagineaza cineva ca s-ar putea rezema cu gandul de un Teoctist, de Anania cel sfant, de Plamadeala cel anglist?

(va urma)

Paul Goma

 

Corespondenta de la Paris

O pace grea cat cinci razboaie (XII)

19 iunie 1999

Patriarhul Pavle a facut apel la Sarbii din Kosovo sa ramana pe loc, asigurandu-i: „Biserica noastra ortodoxa si Bunul Dumnezeu au sa va pazeasca de cel rau".
Foarte crestinesc, indemnul: si adanc ortodox. A fost pe data „ascultat": fluxul refugiatilor sarbi s-a intetit, trenurile: luate cu asalt, soselele: supraincarcate. Pe de alta parte: am vazut calugari-calugari (si calugarite) de la celebrele manastiri din nordul provinciei (pentru care Sarbul pornise cruciada impotriva Albanezului kosovar) plecand in refugiu. Un jurnalist occidental
s-a adresat unui calugar varstnic, intrebandu-l de ce pleaca el, de cine i-e frica? Sfantul i-a raspuns in englezeste, intai ca... nu comenteaza, dar a continuat: Albanezii sunt si comunisti si musulmani si criminali, vor taia capul... - nu a spus: „crestinilor", ci doar: „ortodocsilor"... Asadar: Albanezii nu taiasera - ci „vor taia, in viitor". Dar oare de ce vor taia? - nu cumva pentru ca crestinii sarbi chiar taiasera capetele unor albanezi (dupa marturiile unor refugiati in Albania) - iar slujitorii Domnului stiusera - si tacusera?
Am mai vazut si doua masini conduse de doi popi (probabil cu familiile). Oameni in varsta, cu barbi albe - de ce paraseau Pristina? Doar din solidaritate cu mirenii. Fiindca le plecasera oitele si nu mai aveau pe cine colinda cu caldarusa? Sau poate nici parinteii nu erau mai curati, mai nepatati decat politaii si arkanii care-si pusesera palma-n cur (fara s-o mai stearga de sange) si se carasera la Belgrad, cu buzunarele pline de bijuterii furate de la albanezi - de preferinta, de la cei gata-morti - facand cu trei degete semnul victoriei sarbesti?
Sa fie oare posibil ca toti sarbii care si-au parasit casele si au plecat in pribegie sa fi fost militari?, politisti?, militieni (echivalentul detasamentelor de interventie ale lui Dej si Ceausescu?), paramilitari, „tigri" de-ai lui Arkan, criminali scosi din inchisori si asmutiti asupra albanezilor, cum mai fusesera si asupra croatilor, a bosniecilor? Oare chiar toti sarbii din Kosovo - evaluati la 200.000 de suflete - sa aiba motive serioase, „vitale" de a fugi din calea albanezilor intorsi la casele lor, intai jefuite, apoi incendiate cu aruncatorul de flacari, daramate cu buldozerul?

(va urma)

Paul Goma


Corespondenta de la Paris

O pace grea cat cinci razboaie (XIII)

Am vazut totusi, cativa sarbi care au declarat ca ei nu au nici un motiv sa plece; erau doctori, infirmiere la un spital din Pristina. Unul din ei a spus, linistit, ca el nu are ce sa-si reproseze, ca nimeni nu-i poate reprosa nimic: i-a primit, i-a ingrijit pe toti cei care ii erau adusi, dupa nume, si albanezi. Asadar, acestia nu au ce-si reprosa - dar ceilalti, cei care au plecat, care nu vor sa mai ramana, de frica sa nu le taie Albanezii gatul... - acestia: vor fi avand ce sa-si reproseze? Numai ca, la poarta spitalului, un grup de albanezi: doctori, alungati din spital in 1992. Cel care ii daduse afara - adevarat: nu ii si batuse - era exact doctorul sarb care nu avea nimic a-si reprosa...
Un altul, „functionar": ca nu a facut vreun rau albanezilor. Are doi fii, ambii studenti. Studentii, intrebati cum se intelegeau cu colegii lor albanezi, au raspuns, in cor: Foarte bine, jucam chiar si fotbal! Jurnalistul le-a atras atentia: din 1989 - mai vartos din 1992, albanezii nu au avut voie sa frecventeze universitatile de stat - nici sa joace fotbal cu sarbii... Studentii, deloc jenati, au raspuns ca „intr-o oarecare masura" cam asa e... Intrebati daca, incepand din iarna anului 1998, cand albanezii au inceput a fi alungati si din case si din oras, ei i-au ajutat - pe colegii de facultate cu care jucau fotbal... - au raspuns: „Da, sigur - dar n-am prea avut ocazia..." Numai ca jurnalistul a continuat reportajul in strada. Un albanez, tocmai intors din Macedonia: „Astia m-au dat afara din casa si s-au instalat in locul meu". Un altul, auzind de la ziarist ca „baietii" pretindeau a nu avea ce-si reprosa: „Adevarat, n-au luat parte la „actiunile" arkanilor, dar erau mereu, prin baruri, cu ei, la masa cu ei - beau, radeau, glumeau, cantau..."
Ce sa le pretinzi unor tineri - care n-au maltratat albanezi, doar i-au alungat nitel pe proprietari si s-au instalat - putin de tot - in apartamentul lor? Sa nu-si traiasca tineretea? Dar cine suntem noi, care-i luam la rost si unde ne trezim: in Occident?
Necazul fiind - pana in momentul reportajului: albanezul stapan nu indraznea sa-si revendice apartamentul, umbla de colo-colo, pe strada, cu o punga de plastic in mana. Intre timp va fi intrat in drepturi - daca ii va fi imprumutat careva un revolver...
In zilele din urma de cand au inceput Sarbii din Kosovo sa se refugieze (spre deosebire de albanezi, care fusesera alungati de pe pamantul mai al lor decat al slavilor), am re-trait, dupa 55 ani, refugiul nostru, al Basarabenilor din calea barbarilor slavi de la Rasarit. Am notat cateva spuse ale refugiatilor sarbi - numai femei (in varsta):
„Cand Albanezii au plecat in Albania, statul nostru le-a pus la dispozitie mijloace de transport, gratuit - noua nu ne da nimeni nici un ajutor..." - ai zice ca citeaza din Frosin, de la Cotidianul...
„Cand Albanezii au avut neplaceri, le-am propus vecinilor sa avem noi grija de casa lor - dar ei au plecat fara sa ne spuna nimic, nici ramas-bun nu si-au luat de la noi" (leit „Zarnescu", tot de la Cotidianul)

(va urma)

Paul Goma

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Au venit americanii... O pace grea cat cinci razboaie   inapoi la index PG acasa la ob