Corespondenta de la Paris

„Spune-mi alaturi de cine semnezi, ca sa-ti spun cine esti..." (I)

Paris, 30 august 1999

Pe timpul razboiului din Kosovo a fost mare agitatie, mare in Romania. Fiecare il intreba pe celalalt: „Tu cu cine tii?" si, in functie de raspuns: „Eu tin cu Rapidul" - sau, din contra: „Eu tin cu Dinamo" - astfel se mentin/reviziuesc relatiile (umane...).
Fiindca Romanul are, nu convingeri, ci „simtaminte", cum atat de bine ziceau batranii. El nu cantareste cat bine si cat rau, cat adevar, cat neadevar se afla intr-o fapta a unui individ ori a unei comunitati, ci cata simpatie-antipatie poarta el - unui individ, unei comunitati.
„Eu tin cu Sarbii - fiindca pe ei ii bombardeaza NATO!", isi justificau actiunea aparatorii sfintei, intangibilei suveranitati nationale a unui stat totalitar, terorist, rasist - numit Iugoslavia. „Cei care nu tin cu Sarbii, sunt pentru bombardarea poporului vecin si prieten - si ortodox!" - s-a observat: nici un cuvant despre albanezi - nici despre bosnieci, nici despre croati - nici macar despre Romanii din Iugoslavia: nu doar vecini si (ortodocsi), dar oarecum, neamuri cu noi...
Fata cu astfel de argumentare, tu, care inca mai gandesti singur, ramai fara glas. Daca persoana din fata si-ar fi justificat optiunea pro-sarbeasca prin faptul ca il cheama Sarbu ori Popovici, ori Stoianovici, ori Dragan (ori chiar Milos), deci, dupa nume, ar putea avea un inaintas sarb, ai accepta: nu-i poti cere cuiva „sa se ridice impotriva sangelui sau - care apa nu se face", cum atat de frumos ne dau lectii de tricolorism albastrii de ieri, de azi - de poimaine; la fel daca acel fiindca este motivat numai de suferintele pricinuite de bombardamente ale comunitatii sarbesti, victima a agresiunii Occidentalilor.
Numai ca intamplator in Europa nu se gandeste ca la Afumatii de Campie: „Ion e bun - ba chiar frumos! - fiindca mi-a dat mie de baut, fiindca mie numai bine mi-a facut..." - si simetrica: „Vasile e rau fiindca n-a vrut sa-mi deie de baut si mi-a zis, la carciuma, fata de toata lumea, ca sunt mincinos, hot, turnator..." Pe langa argumentele personale, subiective, sentimentale, mai exista pe lume si cele obiective, usor verificabile, daca ai frecventat scoala o eternitate de sapte ani.

(va urma)

Paul Goma

Au venit americanii... O pace grea cat cinci razboaie   inapoi la index PG acasa la ob