Corespondenta de la Paris

Au venit americanii... (VIII)

- In numarul din 30 martie:
* Tot in p. 2, sub titlul: „Draskovici cere Rusiei sa se considere «parte agresata»" este raportata - indirect, citatul fiind necunoscut pe meleagurile Caii Plevnei - declaratia in care celebrul „opozant" in lunile cu 31 de zile, aparatcik in celelalte ar fi spus ca refugiatii din Kosovo sunt actori ai unei catastrofe umanitare teatrale.
* In p. 11, in sfarsit, un text semnat (Costin Ionescu). Supratitlul zice:
„Principalul rival politic al lui Milosevici, Draskovici, avertizeaza:"
O fi avertizand, insa in 28 martie 1999 Draskovici nu putea fi „rival politic" - ci vice al tovarasului Milutinovici, de asemenea tovaras (Francezii spun: „Prieteni ca porcii") al nu mai putin tovarasului Milosevici. Printre panglicile scoase pe nari de aceasta curat-lichea balcanica - (vorbesc de scriitorul si arhitectul Draskovici), anume: „Albanezii au organizat acest dezastru umanitar", lui C. Ionescu ii scapa urmatoarele:
„Draskovici a reamintit ca dezastrul a inceput in martie anul trecut, cand rebelii albanezi au pus mana pe arme..."
Daca „dezastrul" a inceput de un an, de ce se plang Sarbii - prin Cotidianul - ca NATO ii bombardeaza - de o saptamana? De ce editorialistul Scanteii-Cotidiene pretinde ca Albanezii au inceput sa plece de la casele lor „din pricina bombardamentelor NATO" (incepute in 24 martie 1999) - cand ei sunt pe drumuri de un an si ceva?
- Numarul din 31 martie:
* Editorialistul citeaza scrisoarea unui thailandez trimisa unui ziar din... Bangkok:
„Priviti la compozitia NATO! Alianta e facuta de tari precum Anglia, SUA, Spania, Germania, Italia, care predica drepturile omului, dar au o lunga istorie de colonialism, sclavagism, genocid, ba chiar si de fascism."
Ce valoare are citatul? N-are - ca de altfel si cel din Le Figaro, periodic promilosevicistnic, pe linia filoceausismului gallic.
* P. 2: pseudonimul „Zarnescu" frizeaza antologicul (are sa apara in curand volumul II din O posibila istorie..., consemnand si contributiile de azi ale autorului primului tom):
„Este adevarat ca vlahii nu sunt recunoscuti in Iugoslavia (...) si ca sunt in numar impresionant de mare de circa un milion si jumatate de suflete, insa la fel de adevarat este ca, inainte de a vorbi de recunoasterea lor, vorbim de masacrul pe care NATO..."

(va urma)

3 mai 1999,
Paul Goma


Corespondenta de la Paris

Au venit americanii... (IX)

Ce spuneam de ascendenta ceausista a milosevicismului, deci a organului sau bucurestean? Asadar: vlahii nu sunt recunoscuti in Iugoslavia, insa noi - cei de la Bucuresti - nu trebuie sa vorbim de (ne)recunoasterea lor - ci sa vorbim (Cat mai tare! Vorbiti, tovarasi! Mai cu inima cei din fund!) despre masacrul care... etc. etc. Ii aduc aminte editorialistului:
„Suveranitatea nationala" era inteleasa si de Ceausescu astfel: „Voi, strainii, nu va amestecati in treburile noastre interne - ca ne-atingeti pe la suveranitate! - lasati-i pe ai nostri, pe romanii din interior sa spuna ce-i doare - daca-i doare". Numai ca Romanilor-din-interior, de cum deschideau gura, le-o inchideau cu pumnul, ciomagul, seringa cu aconitina „instrumentate" de securistii lui Plesita (prietenul lui Breban, al lui Caramitru), Goran, prieten-ca-porcul cu Gelu Voican, iar gazetarii lui Popescu-Dumnezeu, ai lui E. Barbu, scriitorii lui Ivascu („condeimea constienta"), se grabeau sa-i demaste ca dusmani, ca tradatori de patrie!
Vechi - si murdare reflexe: „Nu vorbi de ceea ce te doare pe tine - hai sa vorbim de durerile altora: foametea din Sudan, mizeria din Bangladesh, prostitutia din Thailanda..."
Inca o data: sunt impotriva bombardamentelor NATO in aceeasi masura in care sunt impotriva barbariei sarbilor exercitata pe spinarea ne-sarbilor in ultimii zece ani.
- In numarul din 1 aprilie:
* In p. 3 Irina Zidaru, facand „istoricul" lui Vuk-Zig-Zag Drascovici, scrie negru pe alb:
„In ianuarie 1998 criza din Kosovo a izbucnit."
In sfarsit, de Ziua Pacalelilor 99, Cotidianul descopera „criza din ianuarie 98".
- In numarul din 2 aprilie:
* Una din marile murdarii purtand marca editorialistului este aceasta:
„Solutia Rugova - o lovitura a NATO?" (...) „De ce a tacut (Rugova) 11 zile? Deoarece nu primise ordin pentru o asemenea miscare."
Editorialistul e specializat in inversarea termenilor: iute de mana, prezinta efectul drept cauza - in chestiunea 24 martie (atacul NATO - detestabil - a survenit dupa refuzul sarbilor de a accepta o solutie pasnica, la Rambouillet, si dupa un an si ceva de persecutii sangeroase a kosovarilor); dar si campion al ticalosiilor directe, neamestecate, neinversate:
Pretinde ca Ibrahim Rugova, seful majoritatii moderate a albanezilor din Kosovo (si participant la tentativele de pace de la Rambouillet) „a tacut" (de la 24 martie pana adineauri, 11 zile!).

(va urma)

Paul Goma

Corespondenta din Paris

Au venit americanii... (XI)

- In numarul din 3-4 aprilie:
* Editorialistul anunta descoperirea:
„Si televiziunile occidentale fac parte din trupele NATO."
Si noi, care dormeam - cum de nu ne-am dat seama de orbitorul adevar cotidian? Cu precizarea urmatoare:
Televiziunile occidentale - in colaborare cu militarii, politistii, militienii, arkanii, cetatenii constiento-pasnici de etnie sarba (iertare: etnicii sarbi) - au pus in scena piesa lui Draskovici, cea in care „Albanezii ar fi condusi la frontiera cu Albania", vorba altui numar din Cotidianul:
- Numerele din 5 si din 6 aprilie:
lipsite de interes, editorialistul a trecut la „probleme interne"
- In numarul din 7 aprilie:
*Sare din pagina corespondenta din Belgrad semnata Mario Balint:
„Nici un post de televiziune occidental nu a spus ca majoritatea refugiatilor care au umplut Macedonia si Albania fug din calea bombelor NATO si nu din cauza represiunii sarbe."
Evident, evident: posturile TV occidentale sunt cu toate mincinoase - spre deosebire de TV Belgrad, cel condus de fiica lui Milosevici. Apoi: „deplasarea sponsorizata de Banatera, Rescom Resita, Eurosat Bavaria, Caransebes" trebuie onorata. In treacat fie spus: sponsorizatul sade prost, nu doar cu logica, nu doar cu morala (n-are sa creada: acest animal exista!), dar si cu gramatica. Eh, acordurile gramaticale, cate piedici pun ele gazetarnicilor cotidieni!
Taman asa: Sarbii, nu numai ca nu-i alunga pe albanezi de pe pamantul lor, unde se aflau cu cel putin 18 secole inaintea invadatorilor slavi, dar ii roaga in genunchi sa ramana pe loc - ca asa-s ei, Sarbii (au dovedit-o in Croatia si in Bosnia): buuuni...; si ortodooocsi...
- In numarul din 8 aprilie:
* Editorialistul intreaba:
„Ce trebuie sa invatam din lectia Serbiei?"
Nu raspunde: se vede ca nu i-au ajuns cele peste doua coloane-si.

(va urma)

Paul Goma

 

Corespondenta de la Paris

Au venit americanii... (XV)

Si in acest secol Marile Terori - de dreapta, de stanga - au fost teoretizate, justificate de intelectuali. Unii, buni ganditori - dar cu totii: imorali. In prag de nou mileniu, cand ne spuneam ca, in sfarsit, am scapat si de nazism si de comunism (nu in China, nu in Coreea de Nord, nu in Cuba), iata ca apare monstrul, hibridul rezultat din combinarea contrariilor, a apei cu focul, a comunismului bolsevic cu nazismul hitlerist: sarbismul.
Cum s-a manifestat sarbismul in Slovenia, in Croatia, in Bosnia, acum in Kosovo - se stie. Doar la Cotidianul nu au ajuns informatiile, asa ca imi fac o datorie din a le aduce la cunostinta directorului, a subdirectorilor - si, desigur, a cititorilor:
Guvernul comunist de la Belgrad a abolit inca din 1989 autonomia culturala a regiunilor Voivodina si Kosovo. Aceasta din urma avea, din 2.000.000 de locuitori, 1.800.000 albanezi. Acestora li s-au desfiintat invatamantul, presa, editurile in limba materna. Mai mult: toti albanezii, desi cetateni iugoslavi, au fost dati afara din posturile ocupate in cultura, invatamant, administratie, precum si din profesii „neutre" ca ingineri, economisti, medici etc. Albanezii din Kosovo au protestat pe langa autoritatile centrale (iugoslave). Neprimind satisfactie, si-au organizat rezistenta interioara: prin cluburi, universitati volante (dupa modelul polonez) - aceasta era forma pasnica, reformista, pronand dialogul - Ibrahim Rugova a fost (a incetat de a mai exista din clipa aparitiei alaturi de Milosevici) seful moderatilor; brutalitatea reprimarii a provocat emergenta unei tendinte radicale, propovaduind rezistenta armata - de aici a iesit organizatia (fireste, clandestina) UCK - o subramura a ei a raspuns violentei cu violenta impotriva unor cunoscuti prigonitori ai albanezilor, mai ales „militieni" (a nu se confunda cu politistii) - acestia erau considerati extremisti, iar Sarbii, in buna traditie institutionala, i-au numit „teroristi". Cerand audienta si ajutor moral in exterior (invocand drepturile omului), cele doua ramuri s-au indepartat si mai mult: reformistii voiau autonomie provinciala in cadrul Iugoslaviei; extremistii au inceput a vorbi de „independenta" intai, apoi de alipire la Albania (despre „Albania Mare", istorica, mai multa zarva au facut Sarbii decat Albanezii).

(va urma)

Paul Goma


 

Corespondenta de la Paris

Au venit americanii... (XVII)

Sarbul, crescut in Mitul Kosovopolje (Nedreptatitul, Martirul, Rastignitul) chiar in aceste momente de cumpana se gandeste numai la suferintele sale, ca si Cotidianistii rememoreaza istoria recenta incepand doar de la 24 martie, refuzand sa accepte partea lui de vina: aceea de a fi incercat sa lichideze alte etnii, iar prin aceste fapte de negandit, de neacceptat in timpul si in spatiul nostru, de a provoca un razboi in intreg sud-estul Europei.
Ca tot Romanul anticomunist, si eu i-am asteptat pe Americani (am povestit cum, la Gherla, pe Zarca, in 1958, pandeam prin gaurile obloanelor dinspre Somes aparitia Flotei a VI-a...); ca basarabean am un motiv in plus de a fi suparat pe ei: nu au recunoscut rapirea Basarabiei de catre Rusi, nu au acceptat, la Europa libera o macar sub-sectie. Incetul cu incetul a trebuit sa accept ca tata nu se insela mult cand ii definea astfel:
„Americanii sunt niste rusi - cu mai multe stele pe drapel..."
Cunoscand istorie, nu pot nega: in acest secol, al XX-lea, Americanii au salvat in doua randuri Europa - si lumea: daca nu intrau ei in Primul Razboi, nu mai aveau Romanii Romanie-Mare; daca nu intrau Americanii in al Doilea Razboi, Europa era a lui Hitler, iar noi, chiar aliati, nefiind arieni, am fi avut cel mult rangul de supraveghetori (brigadieri) de sclavi (slavi) - adevarat, nu am nimerit-o mult mai bine sub Stalin... In fine, daca nu erau Americanii (si tenacitatea lui Regan) Imperiul Sovietic ar fi dainuit si azi - dimpreuna cu Ceausescu...
Se inseala amarnic, se inseala tragic Romanii care, in perfecta necunostinta de cauza, iau apararea Sarbilor, pe de o parte vinovati de atrocitati impotriva oamenilor ce au avut nefericirea de a trai alaturi de ei, pe de alta vinovati pentru refuzul de a accepta partea lor de vina si intaietatea agresiunilor. Se inseala greu Romanii care, in virtutea unei imaginare „buneintelegeri de veacuri" (am aratat, succint, care au fost relatiile romano-sarbesti in Evul Mediu) inclina sa dea dreptate agresorului care, in sfarsit, de la 24 martie '99, este si el agresat; se inseala Romanii care invoca ortodoxia comuna. Ortodocsi sunt si Grecii (care au inventat democratia - dar numai pentru altii...); si Rusii, pana ieri kaghebisti, activisti, militaristi-imperialisti - oare sa fie ortodoxia un criteriu moral de a sustine o comunitate care numai de moralitate (crestina) nu a dat dovada in acest deceniu? De ce uita aparatorii fara conditii ai sarbilor ca daca exista un autor moral al crimelor sarbesti, apoi acela este Rusul: el s-a opus tuturor masurilor de retorsiune impotriva „epuratorilor" si in Croatia si in Bosnia. Acum, in Kosovo, a fost... ignorat - rezultatul?, joaca dublul rol al misitului-cersetor, umbla cu palaria de cersetor intinsa in directia occidentalilor, putin pasandu-i de „fratia de sange (slav) si de credinta (ortodoxa)". Sa stie Romanii aparatori ai Sarbilor persecutori si ai romanilor din Iugoslavia, sa nu uite: Protectorii sarbilor sunt Rusi, martirizatorii romanilor din Basarabia si Bucovina!

(va urma)

Paul Goma

 
Au venit americanii... O pace grea cat cinci razboaie   inapoi la index PG acasa la ob